Zašto bi, osim žena, i svaki muškarac, suprug, otac i prijatelj trebao podržati noćni MARŠ za prava žena?

Jutros sam svojoj goroj polovici rekla da bi sutra mogli na marš, povodom 8.Marta. On je pitao zašto? Logično pitanje, iz perspektive mladog, emancipiranog i pametnog muškarca. Gledano s njegove strane, danas žene imaju jednaka prava kao i muškarci, jednako su plaćene, dapače Google je, u namjeri da izjednači plaće ženama i muškarcima, preplatio rad žena što je utjecalo na to da muškarci budu manje plaćeni. Zašto onda marš? Svodi li se on samo na jeftine političke poene koje prikuplja već uništena ljevica u Europi ili iza marša stoji nešto više?

Nećemo priču nastaviti u populističkom tonu. Priču ćemo započeti činjenicama.

1. Što je 8.mart i zašto se slavi?

Međunarodni dan žena nastao je 28. veljače 1909.godine u New Yorku, kao prosvjed za radnička prava radnica u tekstilnoj industriji. Godinu dana kasnije, na inicijativu Luise Ziets i Clare Zetkin (žene koje, po mom skromnom mišljenju, zaslužuju da ih se pamti i slavi) nastaje današnji 8. mart – te počinju i prvi europski prosvjedi za jednaka prava žena i muškaraca. 1912. žene u Francuskoj zatražile su pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Nizozemskoj, Švedskoj i godinu dana kasnije i u Rusiji. U Njemačkoj žene dobivaju pravo glasa 1918. godine.
Ovaj praznik se zasigurno ne slavi onoliko koliko bi se morao slaviti. Njime, bar jedan dan u godini, podsjećamo na dugogodišnju borbu žena, i na njihove najveće uspjehe kao što su bili uvođenje osmosatnog radnog vremena, ujednačavanje (koliko – toliko) plaća za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljnog dopusta.

2. Imaju li danas, u Hrvatskoj, muškarci i žene jednake plaće?

Da, danas, u Lijepoj Našoj, muškarci i žene imaju jednaka prava i jednake plaće ali isključivo na papiru. Što se zapravo dešava u praksi, e pa to je sasvim druga priča. Srećom (ili ne?) nejednakost plaća nije hrvatski, nego i europski problem. No kada pričamo o brojkama, i o činjenicama, vratit ćemo se na naš domaći teren. Muškarci, u Hrvatskoj, u prosjeku, godišnje zarađuju jednu i pol prosječnu bruto plaću više od žena.
Taj podatak ne iznenađuje ako pogledamo pozicije na kojima se zapošljavaju muškarci i pozicije na kojima se zapošljavaju žene.
Jeste li čuli za efekt „staklenog stropa“?
„Stakleni strop“ onemogućuje ženama vertikalno napredovanje na ljestvici tvrtke na osnovi spolne diskriminacije. Što nas dovodi do pitanja broj 3…

3. Zbog čega žene imaju manje prilika u poslovnom svijetu nego muškarci, iako imaju jednako obrazovanje, jednake sposobnosti i vještine?

Mnogim poslodavcima trudnoća kod žena predstavlja najveći problem. Često žene, nakon nekoliko godina rada, odluče osnovati obitelj te ih po 6 mjeseci, godinu dana ili čak nekoliko godina nema na poslu. U tom periodu moraju zaposliti nekog drugog da obavlja posao žene koja je na porodiljnom.
Logično, koji normalan poslodavac želi da mu jednu vodeću ulogu u poduzeću preuzme žena koja bi sutra mogla ostati trudna i otići na porodiljni na godinu dana, i dovesti ga u situaciju da mora tražiti novu osobu, da istu tu osobu treba uhodati u posao, znajući u startu da ta osoba neće sigurno dati 100% od sebe jer je ipak došla samo na zamjenu…? Bolje onda odmah zaposliti muškarca za šefa. Ekonomski je isplativije. Nebitno je tko je bio bolji na razgovoru.
S jedne strane shvaćam poslodavce. No ako pogledamo iz druge perspektive, da su ženama ponuđene pozicije i plaće jednake onima koje imaju muške kolege, te da imaju istu mogućnosti napredovanja, vjerojatno bi se 98 posto žena vratilo na posao ranije i obavljale ga jednako učinkovito bez obzira na obiteljske obaveze.
Također, poslodavci bi trebali razvijati sistem fleksibilnog radnog vremena i okruženja gdje zaposlenici mogu sami organizirati svoje radno vrijeme prema zadacima koje moraju obaviti. Ali to je već znanstvena fantastika.

4. Kako je u politici?

Loše. Naime, po godišnjem izvješću Međuparlamentarne unije i UN Women u kojem se mjeri zastupljenost žena u visokoj politici, po broju žena u Saboru Hrvatska je na 97. mjestu na svijetu i sa svojih 19% žena u parlamentu to mjesto dijeli sa – Saudijskom Arabijom. Brojke, štoviše, pokazuju kako je sudjelovanje žena u domaćoj politici cijelo ovo stoljeće daleko ispod bilo kakvih globalnih kriterija ravnopravnosti, ispod ciljeva koje je Hrvatska zakonima sama sebi zadala i, što je još gore, stanje je sve lošije.
Mene to zapravo ne iznenađuje pošto smatram da živimo u strogo patrijarhalnom društvu i da žene, uz lošije poslove, brigu za kućanstvo, majčinstvo i sve ostale obaveze, nemaju se vremena baviti i politikom.

5. A kako je kod kuće? Kako je na ulici?

Goruća ‘rvatska tema: nasilje u obitelji. Prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su žrtve obiteljskog nasilja u 64% do 71% slučajeva. Moram spomenuti i silovanja, jer su u tom slučaju žene žrtve seksualnog nasilja u čak 90% slučajeva. Osim što su brojke zastrašujuće i što i sami svjedočimo slučajevima kao ”Daruvarac” i sl., treba li naglasiti da često muškarci koji počinjavaju ova zlodjela ne budu dovoljno kažnjeni i kako se žene, u strahu, kriju po sigurnim kućama? Živjelo naše zakonodavstvo.

Ima tu još jako puno točaka kojih se nisam dotakla… Pa ću se vratiti na MARŠ. Zašto bi, osim žena, i svaki muškarac, suprug, otac i prijatelj trebao podržati noćni MARŠ za prava žena?

Jednostavno je. Svaki normalan, emancipiran i pametan muškarac treba podržati svoje žene (majku, suprugu, kćer…) jer samo se tako i dalje možemo boriti za svoja prava, koja nisu, ni danas, jednaka.
Trebamo vas, i na ulicama i kod kuće.
Mi žene trebamo vas muškarce, da nam budete podrška, da se s nama, rame uz rame, borite za jednake plaće, visoke funkcije, za naš društveni i politički angažman. Trebamo vas da potaknete i ostale očeve na odluku o rodiljnom dopustu, jer je i nama karijera važna. Trebamo vas da s nama marširate protiv nekažnjenih nasilnika i silovatelja, da s nama osvijestite naše društvo o gorućim problemima patrijarhata u Hrvatskoj. Trebamo vas da usisavate, kuhate i mijenjate pelene. Trebamo vas da s nama odgajate i kćeri i sinove jednako.

Slika preuzeta:
[Facebook event]

One thought on “Zašto bi, osim žena, i svaki muškarac, suprug, otac i prijatelj trebao podržati noćni MARŠ za prava žena?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s