Parovi prije i poslije djece


Sjećate se onih davnih vremena kada ste iza ručka, vi i gora polovica, u miru svoga doma, iz udobnosti svoga kauča, tiho i neometano, gledali seriju i ispijali kavu ili čaj?
Sjećate se onih davnih vremena kada ste bili slobodni otići s gorom polovicom u kino bez ikakvih organizacijskih poteškoća?
Sjećate se onih davnih vremena kada ste sami odlazili na wc? Kada ste navečer ispijali vino i čitali knjigu? Kada ste pogledali film od početka do kraja?
To je vrijeme, u narodu, poznato kao BK – Before Kids. Ako ga se još dobro sjećate znači da nije dugo kako ste postali roditelji, no ne brinite, i vama će se jednoga dana sve to činiti kao jedna obična urbana legenda.

Par bez djece je zapravo veza dvoje zaljubljenih osoba. U suštini jedan veseli i bezbrižan odnos, koji s vremena na vrijeme remete nekakve nebitne turbulencije: kojekakvi rokovi na poslu, dosadna rodbina i glupi prijatelji. Kada imate partnera ali nemate još prinovu, većinom ste slobodni da radite ove stvari: pijete alkohol, gledate filmove do kasno u noć, gledate serije cijeli vikend, ne kuhate (ili bar ne svaki dan), izlazite vani i putujete(jbga, sad zbog korone nije više to to, ali shvaćate što želim reći), a najvažnije od svega, spavate! Većinu vremena provodite tako da mislite o sebi, o svojim potrebama i o potrebama svog partnera. Ako imate kućnog ljubimca korak ste do prinove. Razlika između njih i bebe? Pa recimo da psi i mačke većinu dana spavaju, šute i ne smetaju vam. Ne treba ih nitko pričuvati. Ne guraju prste u utičnice.
Uglavnom, do trenutka kada ne dobijete dijete vi ste zapravo slobodan umjetnik. Odjednom, u ovom skladnom i zaljubljenom odnosu dvaju normalnih ljudi, jedan od sudionika, većinom žena, predlaže goroj polovicu genijalnu ideju. ”Ljubavi, a što misliš da krenemo na bebu?!” na što drugi sudionik odlučno odgovara ”Ok.”

Nakon ovog romantičnog trenutka, slijedi najzabavniji dio ovog procesa koji ćemo cenzurirati. Recimo to tako da ova dva aktera kreću u akciju. Nažalost, u zadnje vrijeme, sve češće slušamo priče o parovima koji imaju poteškoća pri začeću, ali kako to nije današnja tema, već je naše današnje štivo lagano, preskočit ćemo taj dio, poslati svima koji se bora s ovim problemom podršku i nastaviti s našom pričom. ❤

U nekom najboljem slučaju, bebu se radi od 3 do 6 mjeseci. Iza plusa na testu kreće općepoznata sreća i 9 (dugih!) mjeseci drugog stanja. S razlogom se tako zove, jer mi žene tada nismo normalne. Lebdimo na nekom sedmom nebu i nitko nam ništa niti može niti smije reći. Što je i u redu, uzimajući u obzir što nas kasnije očekuje. Dolaskom djeteta na svijet, parovi postaju roditelji i ulaze u doba zvano AK – After Kids. Ovaj period karakterizira manjak slobode, manjak sna, probavne poteškoće zbog nemogućnosti kakanja u miru i tišini. Na početku vam se naravno čini da nije sve to tako strašno. Beba veliki dio dana spava, no nakon samo par tjedana, beba odjednom shvaća koliko je zapravo bitna, i kako je ona ta koja kolo vodi. Negdje s tri tjedna djetetova života, vaša vas beba odlučuje testirati. Psiholozi taj period nazivaju skok u razvoju, ja bih rekla da su to bebini testovi roditeljstva. Sve te puste faze, ti skokovi i te regresije, tu su s razlogom! A on je jednostavan: dijete želi biti sigurno da su mu se roditelji maksimalno podredili. Da nikada više neće spavati ni jesti u miru. Partneri tada na jedan duži period zaboravljaju što je sex. Ne zato što se ne vole, nego zato što jednostavno nemaju snage. Nemaju želje ni ustati s kauča i otići do frižidera po sladoled, nakon što uspavaju dijete, naravno. Parove koji imaju djecu karakteriziraju i fizičke promijene. Prepoznat ćete ih lako. Većinom imaju duboke crne podočnjake, ispada im kosa i često hodaju pogrbljeni. Što od umora, što od silnog nošenja potomka. Bez obzira na nosiljke i marame.

Kada ove zabavne početne trenutke zamijenimo tantrumima, roditelje karakterizira i česta nervoza i frustracija u ličnom opisu. Ne žele vikati jer se vode osnovama modernog roditeljstva sa Facebooka i Instagrama, a u sebi grizu jezik, usne i psuju svima sve po spisku. Kada postanete roditelj, partnerov rođendan, godišnjice veze, braka i slično, su nebitne. Osim ako uleti baka servis, pa možete potomka odbaciti na koji sat. Onda frcaju iskre, tada se parovi ponovo upoznaju i zaljubljuju, što često (i lako) dovodi do nove prinove. Iako su kronično umorni i svakim novim djetetom, sve umorniji, oni šire čopor s vremena na vrijeme. Da da, dobro ste pročitali. I cijelu ovu priču ponavljaju.

Zašto? Ne znam.

Šalim se, odgovor je zapravo jednostavan, jer se ljubav ne dijeli, ona se množi.
Biti roditelj najteži je i najodgovorniji posao na svijetu, ali je i najljepši. Ni jedan roditelj se ne želi vratiti u doba BK – Before Kids. S druge strane, svaki roditeljski par treba vrijeme za sebe, bez djece.

Pošaljite slučajno ovaj tekst djedovima i bakama i neka vam je svima sretno Valentinovo!
#pusaciaobok

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s